Alla regioner kan bedriva en bättre huvudvärksvård

Svenska Huvudvärkssällskapet har tagit fram rekommendationer om hur huvudvärksvården bör struktureras i tre vårdnivåer i Sveriges regioner för att bäst utnyttja resurser och verka för en jämlik vård till huvudvärkspatienter.


 

Huvudvärkssällskapets rekommendationer för en nivåstrukturerad huvudvärksvård och fungerande vårdkedja:

Nivå 3.png
 

Nivå 1: Huvudvärksutbildad primärvård

90% av huvudvärkspatienters vårdbehov kan tillgodoses av primärvården. Det förutsätter att den behandlande läkaren har kunskapen och färdigheterna att diagnostisera och behandla de flesta personerna med migrän och spänningshuvudvärk genom att följa tillgängliga riktlinjerna beskrivna. Det bör finnas en förmåga att identifiera misstänkta fall av och huvudvärk orsakad av läkemedelsöveranvändning och klusterhuvudvärk för remittering till nivå 2 respektive 3. Likaså om man efter initial bedömning och behandling finner att diagnosen är oklar och inledande behandling ger otillräcklig effekt. Slutligen måste det finnas en beredskap att snabbt överföra patienter med så kallade ”red flags”, där det finns misstanke om allvarliga bakomliggande orsaker, som kräver akut omhändertagande.

Nivå 2: Huvudvärksenheter i offentlig eller fristående specialiserad öppenvård

9% av patienterna, kan förväntas ha så pass allvarliga symptom och komplexa huvudvärkstillstånd att de behöver utredas vidare och behandlas av en eller flera läkare med specialkompetens i huvudvärkssyn- drom, verksamma på några av regionens neurolog- mottagningar eller fristående huvudvärkskliniker. Det handlar till exempel om personer med kronisk form av migrän eller spänningshuvudvärk, och huvudvärk orsakad av läkemedelsöveranvändning. På denna nivå bör mer avancerade läkemedelsbehandlingar eller kombinationer av dem och andra typer av behandling- ar erbjudas, såsom tredjehands tablettbehandlingar, injektionsbehandlingar, läkemedelsutsättning, stress- hantering, fysioterapi och fysisk träning.

Nivå 3: Regionala, multidisciplinära huvudvärkscentrum

I samtliga sjukvårdsregioner bör det finnas tillgång till ett specialiserat huvudvärkscentrum, baserat på ett universitetssjukhus, med uppdrag och resurser att kunna ta sig an en liten grupp av huvudvärkspatienter, ca 1%, med komplexa vårdbehov som kräver ytterligare avancerad behandling och omhändertagande. Centrumet bör dessutom ha i uppdrag att erbjuda primärvården kontinuerlig utbildning i huvudvärksmedicin. Verksamhetens personal bör, förutom huvudvärksspecialister, inkludera sjuksköterskor och sjukgymnaster med specialkompetens i huvudvärkssyndrom, som kan erbjuda heltäckande behandlingskoncept, gärna i samarbete med smärtläkare och psykiatriker.

Källor: 1. Steiner et al. Recommendations for headache service organisation and delivery in Europe. J Headache Pain (2011) 12:419–426. 2. Steiner J et al Headache service quality: the role of specialized headache centres within structured headache services. J Headache Pain (2019) 20:24. 3. Sundholm A, Steinberg A. Ny behandling vid migrän kräver bättre vårdstruktur. Läkartidningen. 2020;117:FTS7